به گزارش تحریریه، اگر چه تاثیر پذیری بازار سهام از شرایط جنگ ۱۲ روزه و نزولی شدن شاخص های بازار تا حدود زیادی طبیعی بود اما انفعال و بی برنامه بودن سازمان بورس، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی برای شرایط پس از جنگ نیز باعث افزایش بی اعتمادی سهامداران و خروج سرمایه از بازار شد.
این وضعیت باعث شد تا در هفته پایانی تیرماه، خروج سرمایه شتاب بیشتری بگیرد، تنها در پنج روز معاملاتی، گروه فلزات بیش از ۷۹۲ میلیارد تومان پول حقیقی از دست داد. این رقم برای گروه بانکی ۷۶۱ میلیارد و برای صندوقهای سرمایهگذاری ۷۵۷ میلیارد تومان بود.
اگر چه در هفته آخر تیرماه خروج جریان نقدینگی از بازار متوقف نشد و میانگین ارزش معاملات خرد نیز به ۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به دوران رونق بازار بسیار کم بود ولی به دلیل حمایت ها و تنفس مصنوعی کوتاه مدتی که صورت گرفت، شاخص کل بازار سهام در این هفته، ۱.۸۴ درصد رشد نمود.
به اعتقاد برخی از کارشناسان تمام دلایل ریزش بازار در هفته های اخیر به جنگ ۱۲ روزه برنمی گردد چرا که عملکرد صنایع بزرگ و پیشرو بازار از جمله خودروسازان، فولادی و پتروشیمی ها در فصل بهار نسبت به مدت مشابه سال قبل بسیار ضعیف بود. در مقابل صنایع غذایی، سیمانی، قندی و نیروگاهی توانستند عملکردی بهتر از پیشبینیها ثبت کنند و رشد بازار در روزهای اخیر نیز ناشی از همین صنایع بود.
بازدهی بازار بورس در ۴ ماهه ابتدائی سالجاری با ۴.۹۸ درصد پس از صندوق های با درآمد ثابت و سپرده های بانکی قرار گرفت. در این مدت صندوق های درآمد ثابت ۹.۹ درصد بازدهی داشتند و نرخ سود بانکی ۸ درصد بود.
مهم ترین انتظار فعالان بازار از دولت در شرایط پسا جنگ، پیگیری اقدامات عملی موثر در حوزه تحریک تقاضا و تزریق نقدینگی و همچنین در مدیریت و کاهش ریسک بازار است.
در روزهای اخیر ابلاغیه ای منتشر شد که بر اساس آن ضریب اعتباری صندوق های اهرمی به ۷۰ درصد افزایش یافت، این در حالیست که پیش تر این ضریب ۳۵ درصد بود. این موضوع می تواند در تقویت سمت تقاضا در این صندوق ها موثر باشد.
اقدام موثر دیگر در راستای مدیریت ریسک بازار و با هدف کند نمودن روند عرضه سهام، که در هفته های اخیر اجرای آن شروع شده و تا روز چهارشنبه ۸ مردادماه ۱۴۰۴ تمدید شد، طرح همیار یا همان بیمه سهام اشخاص حقیقی بود.
در طرح همیار، اشخاص میتوانند با خرید یک برگ اوراق از نماد «همیار» به ارزش معاملاتی «یک ریال» از طریق سامانههای کارگزاری، پرتفوی خود را به میزان حداقل ۲۰ درصد در بازه زمانی یکسال آینده بیمه کنند. البته شرط استفاده از بیمه با نرخ تضمین ۲۰ درصدی، عدم فروش سهام موجود در پرتفوی فرد به تاریخ ۱۷ تیرماه ۱۴۰۴ است.
بر این اساس، فروش دارایی از خریدهای بعدی تا میزانی که از پرتفوی ۱۷ تیر کمتر نشود، خللی در اعتبار بیمه «همیار» ایجاد نخواهد کرد.
به طور کلی انتظار می رود که بازار سهام همچنان با حجم کم معاملات و میدان داری صنایع کوچک، شاهد نوسانات با طول موج کوتاه باشد.
پایان/
نظر شما